تعیین زاویه بهینه پنل ها در نیروگاه های فتوولتائیک

از نظر الزامات قراردادی و شرایط مورد نیاز اتصال ، نیروگاه های فتوولتائیک به دو دسته تقسیم می شوند:

  1. نیروگاه های مشروط به انشعاب که سقف عقد قرارداد آنها حداکثر 100 کیلووات بوده و داشتن انشعاب برق به ظرفیت نیروگاه احداثی الزامی می باشد . به طور مثال برای احداث یک نیروگاه فتوولتائیک 30 کیلوواتی ، داشتن انشعاب برق 3 فاز با قدرت 50 آمپر مورد نیاز می باشد ( برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید ).
  2. نیروگاه های فتوولتائیک بدون قید انشعاب : در این دسته از نیروگاه ها،  شرط دارا بودن انشعاب وجود نداشته همچنین احداث نیروگاه با ظرفیت های بسیار بالاتر از نیروگاه های ردیف 1 وجود دارد اما بهای خرید انرژی تولیدی آنها با مقادیر پایینتری انجام می شود ( برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید ).

یکی از مهمترین مواردی که در احداث نیروگاه های فتوولتائیک وجود دارد تنظیم زاویه بهینه پنل ها می باشد. اما باید به این نکته توجه داشت زاویه بهینه پنل ها در هر یک از انواع نیروگاه های ذکر شده ردیف های فوق متفاوت است. در نیروگاه های ردیف 1 ، بهای خرید انرژی ثابت بوده و صورتحساب پرداختی به آنها بر مبنای مبالغ ثابتی در طول روز ، ماه و سال پرداخت می شود.

یعنی اگر یک نیروگاه فتوولتائیک از نوع مشروط به انشعاب دارای انرژی تولیدی 100 کیلووات ساعت در طول شبانه روز باشد ، بدون توجه به اینکه این مقدار انرژی در چه ساعتی از شبانه روز یا چه روزی از سال تولید شده است با نرخ بهای تعیین شده در قرارداد و با اعمال ضراب تعدیل صورتحساب صادر می شود. بنابراین ، زاویه بهینه این پنل ها به گونه ای تنظیم می شود که بتواند در طول سال بیشترین میزان انرژی تولیدی ممکن را داشته باشد. این مقدار بهینه بر حسب عرض جغرافیایی مکان نصب نیروگاه و برخی پارامترهای دیگر قابل تنظیم می باشد.

اما در خصوص نیروگاه های ردیف 2 این موضوع متفاوت است. هر چند نرخ پایه قرارداد خرید انرژی این نیروگاه ها ثابت می باشد، اما پرداخت بهای انرژی تولیدی این نیروگاه ها بر حسب ضریبی از ساعات در طول سال پرداخت می شود. این ضریب مشتمل بر 8760 عدد برای هر ساعت در یک سال بوده و توسط شرکت مدیریت شبکه برق ایران اعلام می گردد.

این ضرایب به گونه ای تنظیم شده اند که در زمان های پیک شبکه دارای بیشترین مقادیر بوده و در ساعات کم باری شبکه کمترین مقدار را دارند. بدیهی است در ساعاتی از شبانه روز در سال بهای هر کیلووات ساعت برق تولیدی این نیروگاه ها با بهای چندین برابر نرخ پایه خریداری می شود در حالیکه در ساعاتی نیز این مقدار به کسری از قیمت پایه کاهش پیدا می کند . بنابراین در این نیروگاه ها زاویه پنل ها به گونه ای تنظیم می شود که بیشترین میزان انرژی تولیدی در ساعات پیک رخ دهد نه در طول سال.

به همین دلیل است که زاویه بهینه نیروگاه های ردیف 1 در ایران حول زاویه 30 درجه تنظیم می شود اما این زاویه برای سایر نیروگاه ها به مراتب کمتر از این مقدار می باشد. عدم رعایت این موضوع ولو اینکه باعث افزایش میزان انرژی تولیدی شود ، به دلیل تولید انرژی کمتر در ساعات پر باری ، باعث افت محسوس صورتحساب ها خواهد شد. ( برای اطلاع از نحوه محاسبه ضریب ساعتی در صورتحساب نیروگاه های فتوولتائیک مطالعه فرمایید).

برچسب ها :
بازدهیبهینهزاویه
کدام نوع کنترلر خورشیدی برای سیستم شما مناسب تر است ؟ PWM یا MPPT ؟
مقایسه باتری‌های خودرویی و باتری‌های خورشیدی

مقالات پربازدید

دسته بندی مطالب

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.