درآمدهای نیروگاه ‌‌های خورشیدی خانگی و هزینه‌های آن

متقاضیانی بسیاری هستند که برای سرمایه‌گذاری جهت احداث نیروگاه خورشیدی خانگی مردد هستند. سوالی که در ذهن همه این متقاضیان ایجاد می‌شود این است که برای احداث یک نیروگاه خورشیدی خانگی چه میزان هزینه باید کرد، چه میزان درآمد خواهند داشت و چه میزان از این درآمد را باید در حین بهره‌برداری از نیروگاه صرف هزینه‌های تعمیرات و نگهداری نیروگاه کرد. میزان سرمایه مورد نیاز جهت احداث نیروگاه خورشیدی را در قبلا در این مقاله ارائه دادیم. در این نوشته، ما میزان درآمد نیروگاه خورشیدی خانگی و هزینه‌های حین بهره‌برداری را برایتان تشریح خواهیم کرد. در تمامی قسمت های این مقاله، عبارت “نیروگاه خورشیدی” دلالت بر نیروگاه خورشیدی خانگی دارد.

نرخ پایه قرارداد نیروگاه‌های خورشیدی

نرخ پایه قرارداد به عنوان یکی از اساسی‌ترین مفاهیم در سرمایه‌گذاری نیروگاه‌های خورشیدی شناخته میشود. این نرخ در واقع بهایی است که به ازای هر کیلووات ساعت انرژی تولیدی نیروگاه در سال عقد قرار داد پرداخت می‌شود. بنابراین در سال عقد قرارداد مبلyی که شما درآمد خواهید داشت به طور ویژه متناسب با این نرخ خواهد بود. در سالهای بعدی، این نرخ با ضرایب و تغییرات همراه خواهد بود. بنابراین اگر قرارداد خرید تضمینی شما در سال A باشد اما نیروگاه شما در سال A+1  احداث شده باشد، اولین صورتحساب شما دیگر با نرخ پایه صادر نخواهد شد و ضرایب دیگر مانند ضرایب تعدیل در آن اعمال می‌گردد. از طرف دیگر چنانچه احداث و بهره‌برداری نیروگاه شما در یک سال اتفاق بیافتد، صورتحساب‌هایی که در همان سال صادر می‌شوند صرفا بر مبنای نرخ پایه قرارداد خواهند بود و ضرایب دیگر در آن اعمال نحواهد شد.

نرخ پایه قرارداد نیروگاه های خورشیدی خانگی در سال دهم با کاهش 30 درصدی همراه خواهد شد. البته  این به مفهوم کاهش نرخ قرارداد نیست و در واقع میزان 30 درصد افزایشی که نرخ پایه قرارداد نیروگاه‌های خورشیدی خانگی نسبت به نیروگاه‌های خورشیدی مقیاس بزرگ داشته‌اند در این سال حذف خواهد شد. بنابراین اگر نرخ پایه قرارداد نیروگاه شما برابر 10000 ریال به ازای هر کیلووات ساعت تنظیم شده است، از بعد از سال دهم این نرخ به مزان 7000 ریال بر کیلووات ساعت تعدیل شده و بهای هر کیلووات ساعت انرژی شما با اعمال ضرایب تعدیل در این نرخ محاسبه می‌گردد.

آیا بهتر است بهره برداری از نیروگاه را در سال بعد قرارداد شروع کنیم؟

شاید این شبه ایجاد شود که بهتر است برای احداث نیروگاه خود عجله نکنیم و  بهره‌برداری از نیروگاه را در همان سال عقد قرارداد انجام ندهیم تا از سایر ضرایب در صورتحساب خود بهره ببریم؟ این یک اقدام اشتباه است و باید بدانید که قرارداد 20 ساله شما از همان تاریخ عقد قرارداد محاسبه می‌شود نه تاریخ بهره‌برداری. بنابراین چنانچه برای کسب درآمد بیشتر در سال اول احداث نیروگاه را به تاخیر بیاندازید در واقع طول دوره 20 ساله خود را کاهش داده اید و با توجه به اینکه این کاهش از ده سال اول قرارداد که دارای نرخ پایه بالاتری است کسر می‌شود آثار نامطلوب بیشتری به همراه خواهد داشت. بنابراین توصیه می‌کنیم تا می‌توانید زمان عقد قرارداد تا بهره برداری از نیروگاه خود را کوتاهتر کنید.

انواع درآمدهای نیروگاه های خورشیدی

1- درآمد انرژی تولیدی با نرخ پایه قرارداد

اصلی‌ترین منبع درآمد نیروگاه خورشیدی ناشی از انرژی تولیدی با احتساب مبلغ پایه قرارداد می‌باشد. در هر دوره دو ماهه میزان انرژی تولیدی نیروگاه قرائت شده و پس از اعمال در نرخ پایه قرارداد بهای این بخش از درآمد نیروگاه محاسبه می‌شود. انرژی تولیدی نیروگاه در کنتورهای جداگانه‌ای ثبت می‌شود که بدین منظور در زمان احداث نیروگاه شما نصب شده‌اند و این کنتورها ارتباطی با کنتور اصلی انشعاب برق شما ندارند. در تمام دوره 20 ساله قرارداد خرید تضمینی، برق مصرفی ساختمان همچنان از کنتور انشعاب برق خود تامین خواهد شد نه کنتور نیروگاه. چنانچه برای قرائت کنتور نیروگاه شما مامور اداره برق مراجعه نکرد نگران نباشید، این کنتورها هوشمند بوده و از راه دور به صورت اتوماتیک قرائت می‌شوند.

2- درآمد ناشی از اعمال ضریب تعدیل

نوسانات نرخ ارز و تورم منجر به اعمال ضریب تعدیل در محاسبه صورتحساب نیروگاه خورشیدی می‌شود. نحوه محاسبه ضریب تعدیل در این مقاله ارائه شده است. ضریب α در واقع تعیین کننده میزان سهم هر یک از عوامل تورمی یا ارزی خواهد بود. این ضریب در زمان عقد قرارداد با مقداری بین 0.15 تا 0.3 مشخص شده و تا انتهای قرارداد قابل تغییر نخواهد بود. پس از محاسبه ضریب تعدیل، این ضریب در میزان درآمد نیروگاه اعمال خواهد شد. چنانچه قبلا اشاره شد، ضریب تعدیل به سال عقد قرارداد تعلق نگرفته و پس از سال اول در صورتحساب نیروگاه قابل اعمال خواهد بود. 

3- درآمد ناشی از تزریق به شبکه توزیع

چنانچه نیروگاه‌های خورشیدی انرژی تولیدی خود را در شبکه توزیع تحویل شرکت برق نمایند، پاداشی با عنوان “تزریق به شبکه توزیع” به ازای هر کیلووات ساعت از انرژی تولیدی نیروگاه تعلق خواهد گرفت. از آنجاییکه تمامی نیروگاه‌های خورشیدی کمتر از 100 کیلووات انرژی تولیدی خود را در سطح شبکه توزیع تحویل شرکت برق می دهند این پاداش به تمامی نیروگاه های خورشیدی خانگی تعلق می‌گیرد. مقدار این پاداش با روابط خاصی محسابه می شود که خارج از بحث این مقاله است. این پاداش برای یک نیروگاه خورشیدی نمونه میتواند 150 الی 250 ریال به ازای هر کیلووات ساعت برق تولیدی در نوسان باشد.

4- ضریب استفاده از تجهیزات ساخت داخل

در راستای حمایت از تولیدکنندگان داخلی، نیروگاه‌های خورشیدی که با استفاده از تجهیزات ساخت داخل احداث شومند تا 30 درصد بهای بیشتری بابت هر کیلووات ساعت انرژی الکتریکی دریافت خواهند کرد. این ضریب در نرخ پایه قرارداد اعمال خواهد شد و به سرجمع صورتحساب اضافه خواهد شد. از آنجاییکه در یک نیروگاه خورشیدی تجهیزات متعددی شامل پنل، اینورتر، سازه، کابل و تاسیسات برقی و …. مورد استفاده قرار می‌گیرد و به دلیل محدودیت تولید برخی از این اقلام و یا سلایق سرمایه‌گذاران ممکن است بخشی از تجهیزات نصب شده ساخت داخل و بخش دیگر وارداتی باشند، در زمان بهره‌برداری از نیروگاه، سهم تجهیزات داخلی نصب شده در نیروگاه شما محاسبه شده و میزان ایرانی بودن نیروگاه تعیین می‌شود. بر همین اساس شما معادل این میزان از ضریب 30 درصد را دریافت خواهید کرد.

هزینه‌های حین بهره‌برداری نیروگاه خورشیدی

نیروگاه‌های خورشیدی مشروط بر انشعاب که به عنوان نیروگاه‌های خورشیدی خانگی یا پشت بامی (roof top) نیز شناخته می‌شوند به گونه‌ای طراحی و برنامه‌ریزی شده‌اند که در زمان بهره‌برداری فاقد هر گونه هزینه‌ای باشند. بنابراین به دلیل اینکه این ینروگاه بر پشت محل سکونت، کسب و کار یا واحد صنعتی نصب می شود، هزینه‌هایی بابت نگهبانی و حفاظت آنها پرداخت نمی‌شود. تنها هزینه قابل توجهی که در طول دوره بهره‌برداری متصور است هزینه های نظافت پنل های خورشیدی است که البته این هزینه در نقاط مختلف کشور و بر مبنای میزان آلایندگی محیط متفاوت خواهد بود که البته در اغلب موارد این امر از طریق مالک نیروگاه انجام می‌شود. با توجه به نرخ پایین خرابی تاسیات نیروگاه شامل پنل، اینورتر ، سازه و ….، میتوان از سایر هزینه های چشم پوشی کرد.

برچسب ها :
بازدهیبازگشت سرمایهبرق خورشیدی خانگیخرید تضمینیخورشیدیساتبافتوولتائیکمتصل به شبکهنیروگاه خورشیدینیروگاه خورشیدی خانگی
راهنمای سرمایه‌گذاری و مراحل احداث نیروگاه خورشیدی
برآورد قیمت احداث نیروگاه برق خورشیدی خانگی متصل به شبکه

مقالات پربازدید

دسته بندی مطالب

مطالب مشابه

27 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • سلطانی
    مهر 18, 1399 20:23

    آیا در شهرستان ماکو در شمال غرب کشور احداث نیروگاه برق خورشیدی خانگی مقرون به صرفه است؟ وهمچنین نزدیکترین شرکتی که در این زمینه جهت احداث فعالیت میکند بیان کنید ممنون میباشم .باتشکر

    پاسخ
    • قاعدتا توجیه اقتصادی احداث نیروگاه خورشیدی در شمال غرب کشور نسبت به مناطق مرکزی کمتر می باشد اما میتوان در آن مناطق نیز همچنان به عنوان طرحی نسبتا سود آوری سرمایه گذاری شود. ضمنا اطلاعات نمایندگی فعال این شرکت در محدوده شمال غرب کشور به ایمیل شما ارسال گردید.

      پاسخ
      • سلام تو مازندران نمایندگی دارید؟
        اگه ندارید نماینده میخواید؟

        پاسخ
        • سلام – برای سه استان شمالی گیلان، مازندران و گلستان نماینده محلی داریم که هر سه استان را پوشش می دهد.

          پاسخ
          • من از ساتبا مدرکشو گرفتم و میخوام در این زمینه فعالیت کنم پیشنهادی دارین شما؟

          • خوب اگر بخواهید در زمینه نیروگاهی فعالیت کنید قاعدتا باید شرکتی ثبت کنید و البته با توجه به اینکه سرمایه گذاری در زمینه نیروگاه در شهرهای شمالی فاقد توجیه اقتصادی هست باید استانهای دیگری را برای فعالیت انتخاب کنید. در غیر این صورت بدون ثبت شرکت میتونید در زمینه سیستم ای برق خورشیدی آفگرید در شمال فعالیت کنید.

  • من تو مازندرانم و دوره شو تو ساتبا تهران گذروندم میخوام فعالیت کنم پیشنهادی دارین؟

    پاسخ
    • میتونید دفتری تاسیس کنید و با مجوزی که اخذ کردید نصب سیستم های برق خورشیدی آفگرید و پمپ های خورشیدی را انجام بدید.

      پاسخ
  • سلام چند تا سوال
    اول اینکه الان باشرایط اقتصادی حال حاضر براورد سرمایه شما برای مثلا نیروگاه ۱۰ کیلو واتی چقدر هست تقریبی؟
    دوم این پنل ها و تجهیزاتشون چند درصد داخل ایران ۰_۱۰۰اش تولید میشه و یا منتاژی هستند؟

    پاسخ
    • سلام – خوب برآورد دقیق قیمت نیروگاه به برند تجهیزات بستگی داره اما به فرض استفاده از پنل ایرانی و اینورتر آلمانی یک نیروگاه 10 کیلوواتی الان حدودا 180 میلیون الی 200 میلیون هزینه خواهد داشت. پنل اگر چه مونتاژی هستند اما به عنوان محصول داخلی شناخته میشن و در صورت استفاده از پنل، سازه، کابل و.. ایرنی حدودا 60 درصد نیروگاه داخلی محسوب خواهد شد.

      پاسخ
    • سلام درآمد یک نیروگاه خورشیدی یک مگاواتی در جنوب کشور در ماه چقدر میباشد

      پاسخ
  • علی ع ایردموسی
    تیر 20, 1400 16:42

    سلام چند تا سوال
    اول اینکه الان باشرایط اقتصادی حال حاضر براورد سرمایه شما برای مثلا نیروگاه ۱۰ کیلو واتی چقدر هست تقریبی؟
    دوم این پنل ها و تجهیزاتشون چند درصد داخل ایران ۰_۱۰۰اش تولید میشه و یا منتاژی هستند؟

    پاسخ
    • سلام – هزینه ها و سرمایه مورد نیاز داخل مقاله توضیح داده شده. اما در خصوص تجهیزات در شرایط فعلی حدودا 40 درصد از تجهیزات نیروگاه خورشیدی وارداتی و 60 درصد داخلی هستند. البته خود پنل‌ها که تجهیزات داخلی محسوب میشوند عمدتا مونتاژی هستند و صرفا مونتاژ سلول ها در ایران انجام میشود.

      پاسخ
    • سلام ببخشید مزاحم وقتتون شدم من می‌خواهم داخل زمین کشاورزی کنارروستا یه مزرعه 20کیلوواتی احداث کنم ظاهرا یه کنتور خانگی می‌خواهد قاعدتابرای امنیت پنل ها نگهبان داشته باشه ممنون میشم اگه راهنمایی بفرماییدآیاجهادمجوزساخت یه خانه ی مختص نگهبانی می‌دهد؟ بلکه کنتورهم همراه مجوزخانه نصب کنند. باتشکر

      پاسخ
  • محمدرضا حسینی
    مرداد 3, 1400 23:50

    سلام میشه لطفا در مورد هزینه ها و درآمد های نیروگاههای خانگی توضیح بدین؟ استان هدف کرمان
    اینکه حداکثر میزان مجوز چقدر است و درآمدش چقدره؟ ممنون

    پاسخ
  • سلام بنظر شما در استان کرمانشاه توجیه اقتصادی داره ؟!!!

    پاسخ
    • سلام – قاعدتا بازدهی سرمایه‌گذاری در استانهای غربی اندکی پایینتر هست. در صورتیکه بخشی از سرمایه از منابع بانکی تهیه شود دارای توجیه اقتصادی می‌باشد.

      پاسخ
  • سلام درآمد یک نیروگاه یک مگاواتی خورشیدی در ماه چقدر میباشد . مکان جنوب کشور

    پاسخ
  • احمد شمیری
    آذر 8, 1401 15:08

    سلام وقت بخیر
    بنده به دنبال کسب اطلاع درباره شروع این فعالیت دارم
    آیا در اهواز نمایندگی یا مشاوری دارید که راهنماییم کنه؟

    پاسخ
    • سلام – لیست شرکت های مجری مجاز در محدوده شهر اهواز در وبسایت شرکت توزیع برق اهواز بارگذاری شده و در دسترس است. میتونید از این شرکتها مشاوره دریافت کنید.

      پاسخ
  • ایا در مناطقی مانند بروجن( چهارمحال بختیاری) که دما در محدود ۳۰– تا ۴۵ درجه میرسد میتوان نیروگاهی تاسیس کرد

    پاسخ
  • طبق اطلاعات خودتون برای 10 کیلووات باید 230 میلیون تومان هزینه کنیم که در سال 31.4 میلیون تومان برامون درآمد داشته باشه یعنی حدود 13 درصد سود در سال. تازه اگه وام هم بگیریم بخشی از این 13 درصد هم جای سود وام میره. با این حال که پول توی بانک گذاشتن سودی نداره با این تورم. بنظرم در این حالت بانک بهتره. اگر من اشتباه حساب کتاب میکنم بفرمایید

    پاسخ
    • البته قیمتهای این مقاله بروز شده نیست و برای 10 کیلووات باید بیش از 230 میلیون تومان هزینه بشود. در واقع احداث نیروگاه خورشیدی تماما با سرمایه شخصی فاقد توجیه هست. باید تامین منابع از بانکها داشته باشید.

      پاسخ
  • درود نیرو گاه زدن تو ایران کار احمقانه هست من بعد از چهار سال نرخ پایه 1040 تومان نرخ خرید از نیروگاهم شده 1350 یه نیروگاه 13 کیلو دارم سالی 33 بیشتر نمی‌ده اونم تو سال چهار من اگه زمین خریده بودم با پول نیروگاه الان زمین 5 میلیارد بود ولی نیروگاه انگار صفر هر کی میگه خرابی نداره مضخرف میگه دوبار تا حالا سرج های تابلو ها رو عوض کردم احتمالا سال دیگه هم اینورتر خراب میشه خواهش میکنم سرمایه تون رو نابود نکنید

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.